ID11

I bought a package of ID11 maybe already 20 years ago. I never came to use it since Ilfotec and HC110 were better one-shot developers. But now for the Ferrania P30 I decided to stir up this developer mixture.

750ml water at 40 degrees Celsius, stir in Package A which contains Hydroquinone (71%) and Metol (28%) as active ingredients. The other 1% will be preservative or anti clogging (?? preventing lumps) ingredients I assume.

Then, when part A is dissolved, add part B which contains the Sodium Sulfite, Borax and Sodium Tripolyphosphate.

Stir until dissolved, then make up the volumew to 1000ml and store it in a dark bottle.  There are people who believe it should rest at least a day before use. I do not think that is really necessary, but snce it is to warm for immediate use, I let it cool down for use tomorrow.

On the packages I found some interesting information about the chemicals used in different Ilford developers:

Package A:

  • ID-11: Hydroquinone(71%), p-methylaminophenolsulphate (Metol)(28%)
  • Perceptol: p-methylaminophenolsulphate(Metol)(100%)
  • Microphen: Hydroquinone(58%), 1-phenyl-3-pyazolidone, Boric acid (31%) Sodium metabisulfite
  • Bromophen: Hydroquinone(85%), 1-phenyl-3-pyazolidone, Sodium metabisulfite

Package B:

  • ID-11: Sodium Sulfite, Borax, Sodium Tripolyphosfate
  • Perceptol: Sodium Sulfite, Sodium Chloride, Sodium Tripolyphosfate
  • Microphen: Sodium Sulfite, Borax, Sodium Tripolyphosfate, Potassium Bromide
  • Bromophen: Sodium Carbonate, Sodium Sulfite, Sodium Tripolyphosfate, Potasium Bromide

Het resultaat van Ferrania P30 Alpha in ID-11:

Pinhole Day 2016

Ditmaal een foto in de haven van Shanwei, China, gemaakt. Omdat ik wist dat ik niet in Nijmegen zou zijn heb ik drie filmdoosjes geprepareerd en er mini pinhole camera’s van gemaakt. En hoewel het resultaat niet van hoge kwaliteit is, is het toch een erg leuke bezigheid geweest. Gewoon het idee van een stukje film in een doosje dat belicht wordt door eventjes een plakbandje voor een gaatje weg te halen. Dan een week later thuiskomen en de stukjes ontwikkelen en verrek, er staat wat op! Dat is toch wel erg leuk!

 

Kodak TX120, Tri-X met expiration date 10/2001

Ik had een tijdje geleden al een aantal oudere Kodak Tri-X en gekocht in 120 format maar was er nog niet aan toegekomen om deze uit te proberen.

Hoewel aan de binnenkant van het doosje stond dat deze film 7,5 minuten ontwikkeld moest worden in HC110 heb ik toch maar gewoon dezelfde tijd aangehouden die ik ook voor de TXP320 gebruik, namelijk 5 minuten in verdunning B. De film heeft wat sluier, maar is nog prima te scannen.

Hasselblad 501CM met Makro Planar 120mm en Y 1.5 filter.

Bewolkt weer in de Hatertse Vennen

Tetenal Colortec

De laatste liter verpakking C41 chemie van Tetenal is opgebruikt. Tetenal vervangt de 1 en 5 liter verpakking door een 2.5 liter verpakking. Alternatief is nu de Rollei kleinverpakking. Dit is eigenijk chemie van Fuji-Hunt. Ik ben benieuwd of deze chemie net zo makkelijk werkt als de Tetenal. Een goede vriend van mij is deze chemie aan het testen en het eerste resultaat ziet er goed uit:

Testing ROLLEI colorchem

In de nieuwe 2.5 liter verpakking van Tetenal staat echter aangegeven dat je ook deel oplossingen kunt maken:

aanmaken Tetenal C41

Dus wie weet, als ik ooit nog veel kleur ga ontwikkelen is dit ook een alternatief.

Prijstechnisch is het wel interessant: Bij Fotoimpexshop staan de volgende prijzen: (januari 2016)

1 liter Rollei verpakking: € 33,32

2.5 liter Tetenal verpakking: € 47,54

Carl Zeiss Tele-TEssar 500mm F8

Ik mocht de lens nog even lenen van een collega en trok er op uit naar de Hatertse Vennen. Twee uur ‘s middags, niet de meest gunstige tijd en vrijwel geen vogel te zien.

Er vloog een kraai weg en dat was het zo’n beetje. 500mm is dan toch nog niet zoveel….

HV05

Maar zo’n Telelens kan ook mooi gebruikt worden in architectuur opnames, dus toog ik naar de oversteek, de nieuwste brug over de waal bij Nijmegen.

Dan is 500mm opeens héél véél!

OV01 OV07

Stoomgemaal “de Tuut” in Appeltern

10 mei 2015

Stoomgemaal de Tuut is het laatste van 8 stoomgemalen in het land van maas en waal dat nog bestaat. Dit weekend was het weer voor het eerst “onder stoom” zoals dat heet, nadat de twee grotere ketels door het stoomwezen waren goedgekeurd. Veel vrijwilligers hebben jaren gewerkt om het stoomgemaal weer in oude luister te herstellen en dit is dan ook een kroon op hun werk.

Hacoflex

HacoflexIk kreeg van mijn lieve zus een twee oog reflex van het merk Hacoflex.
Die moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. Geladen met Ilford HP5+ ging ik op stap met deze camera.
Ze noemen het een rolleiflex kloon, maar dat is maar zeer oppervlakkig hoor! Hij is een stuk blikkeriger, maar dat mag de pret niet drukken!
Het was even wennen aan het spiegelverkeerde beeld, ook omdat de lichtkap kapot was, maar uiteindelijk heb ik er toch leuk mee gefotografeerd!